Remco Been wint ‘ Vragender’: ‘Met deze nog niet zo hard gereden’

Over één ding geen twijfel op zaterdagavond op het Paardensportcentrum Lichtenvoorde, het niveau van de ruiters en paarden was hoog. Maar liefst 18 van de 39 sprong foutloos door het 1.40m parcours van Jos Brinkman dat toch veel rijkunst vroeg. Kortom, er moest hard gereden worden om de PSC-bokaal, ook al meldden drie ruiters zich af. Remco Been trapte af en schoot zo snel door het parcours met Granny Smith Apple (Eldorado van de Zeshoek) dat niemand daar nog in de buurt kwam.

“Met de andere twee paarden ging het niet zo best, dus ik was heet om te winnen”, legt Remco Been zijn motivatie uit. “Ik had met deze nog niet eerder zo hard gereden.” De ongebruikelijke naam Granny Smith Apple dankt het winnende paard overigens aan zijn fokker, fruitteler Nico van Maaswaal die altijd een appel in de paardennamen verwerkt.

Thuisruiters Micky Morssinkhof en haar vriend Melvin Greveling gaven zaterdagavond ook gas met hun paarden Graziano (Baltic VDL) en Noukie (Deauville de la Vie) en werden tweede en derde met één galopsprong meer richting de laatste oxer dan de winnaar. “Het lukte net niet, maar hopelijk was dit voor ons een goede voorbereiding op het internationaal concours dat we komende weekenden in Polen rijden”, vertelt Micky Morssinkhof. “De paarden sprongen in elk geval geweldig.” Met Hawai Balia NL (Van Gogh) werd ze bovendien negende met twee foutloze omlopen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Links & midden Micky Morssinkhof en haar KWPN-hengst Graziano, rechts Melvin Greveling op Noukie

Op Remco Been stond geen maat. “Als eerste van start gaan in de barrage was niet ideaal, zeker als er zoveel inzitten. Als sportman is het fijner om wat minder concurrentie te hebben, maar er is mooi en eerlijk gebouwd. Ik weet zeker dat de meeste ruiters positief terugblikken op deze 1.40m wedstrijd en mooie video’s konden maken. Dat is ook wat waard, zeker met het oog op de handel. Ik was blij met m’n sterke start. De eerste wending liep direct heel goed en ik heb richting de laatste hindernis niks laten liggen.”

Aan ervaring geen gebrek bij Granny Smit Apple, die al 1.50m parcoursen foutloos heeft gesprongen. “Maar zulke snelle rondes had ik nog niet met hem gereden. Dat moet hij ook leren, om competitief te worden en dat kan heel mooi op dit soort wedstrijden. Als je internationaal vooraan mee wil rijden, zul je je tempo sowieso hoger moeten leggen.”

Remco Been rijdt volgende week internationaal op De Peelbergen in Limburg en bereidt zich daarna via de nationale Roelofsen Horse Trucks Winter Classics voor op het internationaal concours Jumping de Achterhoek, begin december in Vragender. “Eerst dacht ik nog naar Spanje te gaan met de paarden, maar we hebben hier in Nederland ook heel mooie wedstrijden waarbij je de paarden kan opbouwen naar hoger niveau”, vertelt de stalruiter van Hank Melse in Winterswijk.

Tani Joosten werd vierde in de Grote Prijs met Galdal Me, voor Jurre van Bommel op Edmond en de Ier John Mulligan op de hengst El Greco. Melvin Greveling won met Goldstar de zevende prijs.

Het vierdaagse Jumping Lichtenvoorde sluit zondag af met nationale jeugdwedstrijden.

Tekst & foto’s Wendy Scholten

Neem contact op

Neem via dit formulier contact met ons op.